NOVICE

Kako koronavirus v resnici spreminja podobo sejmov?

Kako koronavirus v resnici spreminja podobo sejmov?

Zadnje dni nas iz vseh koncev in krajev sprašujete, kako novi koronavirus na pohodu vpliva na sejemsko industrijo.  Priznam, tudi nas ni pustil ravnodušnih, saj so nekateri množični dogodki že bili odpovedani, spet drugi pa slabše obiskani.

Vendar pa so nas prvi dnevi (pred ministrovo prepovedjo zbiranja na množičnih dogodkih) ljubljanskega sejma Dom pozitivno presenetili. Na uradne številke bo seveda treba še počakati, ampak naša opažanja so naslednja:

  • Padla je predvsem kvantiteta in ne kvaliteta.

Gostov je manj, vendar pa je koronavirus očitno prestrašil predvsem obiskovalce, ki hodijo na sejme past radovednost. Tisti, ki jih sejemska tematika resnično zanima, so se sejma še vedno udeležili. Razstavljalci so zato resda razdelili manj zastonjskih čokoladk, svinčnikov in blokov. Vendar pa si upam trditi, da padec števila pridobljenih kakovostnih kontaktih in naročil ter same vrednosti sejemske prodaje niti pod razno ni tako visok, kot je bil padec udeležbe.

  • Manjša udeležba ima prednosti.

Prednost manjše obiskanosti je zagotovo manjša verjetnost okužbe z virusom.

Vendar pa imam v mislih še nekaj drugega. V pretirani gneči se je težko posvetiti prav vsem gostom. Nižja obiskanost pa dopušča, da se strankam posvetimo celoviteje, s tem pa tudi povečate možnosti za prodajo oziroma vrednost nakupa.  

Kako naprej?

Kaj nas čaka v naslednjem mesecu, je seveda že drugo vprašanje. Sejmov v Sloveniji očitno do nadaljnega ne bo. Prav tako so že prestavljeni dogodki širom Evrope, tudi na nam bližnjem Zagrebačkem velesajmu. Država, kjer zaenkrat še ni več obolelih za novim virusom, pa je Srbija. Preventivni ukrepi tako (še) niso doleteli avtomobilskega sejma, ki se začne 19. marca v Srbiji.

Kdaj se bo situacija umirila, sejmi pa spet zaživeli v vsej svoji živahnosti, je seveda nemogoče napovedati. Vsekakor pa se je smiselno pripraviti na sejme, za katere obstaja realna možnost, da bodo izvedeni.

Pri Octanorm-u zato (kot vedno) svetujemo predvsem nakup sejemske opreme, ki jo boste lahko uporabljali dalj časa in za različne priložnosti. Potem morebitni izpad enega dogodka v celotni življenjski dobi sejemske opreme niti ni tako zelo pomemben.

Pa ne pozabite: sejmi niso odpovedani, vendar le prestavljeni na kasnejše obdobje. Kakor še marsikaj v življenju. Zato le pogumno stisnimo zobe, saj bo virus nekega dne, zelo kmalu, ravno tako kot je prišel, tudi odšel.

Back to list

Sorodne objave

Dodaj odgovor