Uncategorized @sl

Najem sejemske opreme ali nakup?

Dilema ali sejemsko opremo kupiti ali najeti se običajno pojavi pred začetkom nekega sejma, na katerega se podjetje prijavi v zadnjem hipu. V prid najemu govori dejstvo, da nimamo več dovolj časa. Zadošča, da poiščemo ustreznega opremljevalca sejmov, povemo, kaj želimo in se s postavitvijo sejemskega prostora ne ubadamo več. Ali bomo z izgledom in kakovostjo sejemske postavitve na koncu zadovoljni ali ne, to je drugo vprašanje.
Opremljevalci sejmov uporabljajo opremo, ki jo imajo običajno že v zalogi in le v primeru, ko je naročnik zelo zahteven, se pravi, da pozna sejemske trende in tudi želi visoko kakovost svoje sejemske predstavitve, se odločijo za nabavo nove in sodobne opreme.
Postavitev sejemske stojnice je potrebno zgodaj načrtovati. Zatem je treba na trgu pregledati ponudbo opreme za sejme. Tu stvari postanejo zanimive, saj je v Sloveniji trenutno le eden redkih ponudnikov profesionalne in kakovostne sejemske opreme in to je podjetje Octanorm Adria. Mnoga podjetja, bodisi opremljevalci sejmov bodisi sami razstavljavci se trudijo in nabavljajo opremo tam, kjer je dobijo ceneje zato, da bi zadostila naročnikovo željo po čim nižjih stroških. Vendar se to pogosto izkaže za dvorezen meč.
Če je naše vodilo le cena, potem se nam bo zelo hitro zgodilo, da nas bo sejemska postavitev na koncu stala mnogo več kot smo predvideli v začetku. Zakaj?
Vsaj dve stvari moramo resno upoštevati: kaj vsebuje paket in kako enostavno se z opremo rokuje.
Če dobite v paketu opremo, ki poleg visoke kakovosti nudi prav vse, kar potrebujete za uspešno postavitev sejemskega prostora, poleg tega pa vsebuje še možnost enostavnega rokovanja, potem za improvizacijo in zaplete ne ostane nič manevrskega prostora. Imate vse potrebne artikle in montaža teče po načrtu. Ni dodatnega dela in zapletov zaradi nekompatibilnosti ali slabe kakovosti. Cena opreme in postavitve ostane točna taka kot ste predvideli v začetku.
Če zasledujete le cenovni vidik, se vam bo pa kaj rado zgodilo, da boste v teku postavljanja sejemskega prostora ugotavljali, da vam manjka kaj pomembnega in morate to dokupiti, kar pa začne povečevati stroške. Vendar ne ostane le pri tem. Če stvari niso kompatibilne, morate improvizirati. To pa seveda pomeni več porabljenega časa. In, ko na koncu potegnete črto, spoznate, da so stroški presegli načrtovane.
V praksi je znanih kar nekaj primerov, ko so zaradi nedomišljenega načrtovanja sejemskega prostora in nepoznavanja ponudbe stroški krepko presegli načrtovane. In ne le to: ponudba, ki je v začetku izgledala navidezno dražja, vendar pa je bila kakovostna in celovita, se je na koncu izkazala za ugodnejšo.
Dileme kupiti ali najeti sejemsko opremo sicer nismo razrešili, zavedamo pa se vsaj tega, kako pomembno je, da razstavljavec v vsakem primeru pravočasno načrtuje svojo sejemsko promocijo. In morda še bolj kot kjerkoli drugje prav na področju sejemske dejavnosti velja: »Malo dn’arja, malo muz’ke.«

Back to list